Arkitektenes ord

Hovedprinsippet for Kvitre er at boligene skal være tilpasset terrenget, og ikke omvendt. Det vil si at det er myke overganger fra boligområdet til grønn struktur. 

Kvitre blir delt opp i tre delfelt med naturlig grønt terreng og gangstier mellom de ulike feltene. Gangstiene leder deg til eksisterende boligområde på Skogmo og til de flotte tur- og skiløypene. Området er småkupert, og bebyggelsen er tilpasset nivåforskjellene som finnes i terrenget.

Sør og øst for Kvitre vil det ikke komme nye boligfelt i fremtiden, så disse friområdene har vært viktige for planleggingen av hele boligfeltet. 

– Bebyggelsen er plassert for å få siktlinjer til grøntområder, både i boligområdet og fra veien som samler alle feltene i Kvitre. Fra egen tomt er det fri sikt til grønne friområder i øst og vest, forteller arkitekt Tomas Westerholm. 

Private og felles uteområder får dermed utnyttet dagslys både morgen og kveld når solen står som lavest, og skinner inn som striper fra friområdet. 

Arealeffektive boliger

Oversiktsbilde av eneboliger på felt A

Eneboligene blir bygget etter rekkehus-prinsipp, men er frittstående enheter slik at vi kan tilpasse plasseringen til naturlig terrengvariasjoner med både høyde- og sideforskyvninger. Da unngår vi store fjellskjæringer og støttemurer. Sammen med ulike takformer, fasadeuttrykk og farger, får dermed hver bolig sin egen identitet. 

– Til tross for 112 kvm utnytter eneboligene kvadratmeterne svært godt. Boligen består av en praktisk entré, 2 bad, vaskerom, tv-stue,
3 eller 4 soverom og åpen stue- og kjøkkenløsning. De to uteplassene på hver sin side av boligen gjør at du kan følge sola gjennom dagen, sier arkitekt Westerholm. 

Firemannsboligene har felles inngangsparti i senter av bygningen, som tillater en innvendig planløsning med minst mulig gangareal. Men som er med på å gi mest mulig grønt areal rundt boligen. Hver leilighet er 65 kvm med to soverom, bad og åpen stue- og kjøkkenløsning med utgang til egen hage eller balkong. Alle leiligheter har utvendig bod ved inngangsdøren. Dette er boligen for deg som ønsker å ha alt samlet på ett plan. 

Kvalitet og variasjon

De moderne og innholdsrike rekkehusene er på 106 eller 136 kvm. Bolig D består av 3 soverom, 2 bad, vaskerom, walk-through garderobe og en åpen stue- og kjøkkenløsning over to plan. Mens bolig C rommer et ekstra soverom, loftstue og takterrasse i tredje etasje. Eget uteområde med terrasse og hage, gir rom for late sommerdager ved grillen.

– For å gi hver bolig sin egen unike fasade, er det laget et spill i nivåer ved forskyvninger foran og bak. I tillegg til små farge-forskjeller på hvert rekkehus, forteller arkitekt Mads Fikkan. 

Alle boligtypene bygges i tre. Rekkehusene og eneboligene har mørke plater i første etasje, og en variasjon av lette farger i de øvrige etasjene hentet fra fargekartet «greige» til NCS. Altså såkalte gråbeige toner. Kontrastene er med å skape dybde i arkitekturen.

På kalde vinterdager vil du kunne nyte peiskos uansett hvilken
bolig du velger.

– De ulike boligtypene passer perfekt til flere faser i livet, noe som gir et godt og variert nabolag, avslutter arkitekt Westerholm.